miércoles, 11 de mayo de 2011
La Bíblia Autèntica
sábado, 7 de mayo de 2011
què té el futbol?
I és que el futbol se surt de les seves esferes. I no es tracta només del futbol, sinó dels clubs esportius. També pots mirar els ultres de l'afició de cada equip, i així et convenceré una mica més. Sé que hi ha una part de l'afició que no se sent identificada amb la identitat que suposa ser d'un equip o d'un altre, que té altres motius i que no té perquè sentir la mateixa simpatia o odi envers els altres equips, però la massa la defineix la majoria, i per molts exemples que trobem que desacreditin aquest discurs, el que no es pot negar és que aquesta és la realitat de les aficions.
Personalment opino que és una eufòria negativa, que només aporta confrontacions sense haver-hi un motiu de fons de pes. Aporta rivalitat i odi només per ser d'un equip o d'un altre. Però també he de reconèixer que la sensació que aporta aquest sentiment és únic. L'afició d'un equip és un símbol que identifica, i la pertinença a una massa que canta i celebra conjuntament les mateixes idees i victòries és una sensació genial.
El que em sembla greu i trist és que sigui el futbol l'únic (o dels pocs)capaç de movilitzar una massa per a una sola intenció, per a un mateix objectiu. Sincerament, a mi m'omple infinitament més una massa amb banderes, càntics, lemes i pintades a la cara per a defensar una nació que no la mateixa en un camp de futbol o envoltant una font de les Rambles.
martes, 26 de abril de 2011
Quan la merda no fa pudor
Fins on és capaç d'arribar l'home i la dona per a arribar a gaudir dels luxes més prestigiosos? Parlem de gastronomia, i més concretament del cafè. Parlo del Kopi Luwak, el cafè més car del món. El curiós d'aquest cafè és la seva procedència, i és que aquest cafè s'obté dels excrements de la civeta, un mamífer asiàtic semblant a un gat. Dels excrements, sí senyor, de la merda. I aquest, senyors i senyores de bigoti i barret, voilà el cafè més car del món. Passegeu-vos entre ous de caviar i pareu un moment a fer una tassa de cafè. Notareu en els vostres fins paladars com els intestins del noble animal han foragitat el regust amarg del cafè i li han donat un toc just de gust a caramel. La combinació perfecta, sens dubte! I si no ho noteu, segur que no sou de bona sang. Torneu-hi.
El Kopi Luwak és el cafè obtingut de grans que, després de ser ingerits per la civeta passen per un tractament intestinal i són expulsats entre els seus excrements (la merda). Aquests animals s'omplen de fruits madurs de cafè i expulsen el gra parcialment digerit. Kopi és cafè a Indonèsia i Luwak, és la civeta. Les fruites vermelles del cafè són part natural de la seva alimentació, a més d'insectes, petits mamífers i altres fruites (una dieta equilibrada). El gra intern del cafè no és digerit, però es veu que és modificat químicament pels enzemes de l'estómac i és això el que afegeix sabor al cafè, trencant les proteïnes que produeixen l'amargor.
Els grans recol·lectats es netegen i es torren (ja podem esborrar la cara de fàstic!) però només lleugerament (ups!) per no espatllar els complexos sabors que s'han desenvolupat durant el procés.
Aquest cafè és la verietat més cara actualment, amb un preu aproximat de uns 900€/kg. Es ven principalment a Japó i als Estats Units però el seu consum es va extenent cada vegada més (augmenten els paladars fins).
Aquest animal és la civeta, tan dolç com es mostra, i d'ell n'obtenim el High Class Coffee
miércoles, 13 de abril de 2011
Una princesa Real
La realitat, si rasques només la superfície, és que tots aquests contes i pel·lícules innocents es basen en un sol tema: l’amor. I és un amor estrany: un amor només de home a dona i de dona a home. Rectifico: de una espècie de salvador perfecte, guapo i fort a un tipus de dona angelical, bella, que a més té una veu divina i que sempre ha de ser salvada. La seva felicitat sempre depèn de les fetes i desfetes de l’home viril en qüestió. Això, senyors, no és la vida real. I l’educació que a parer meu és més crucial passa perquè les noves generacions sàpiguen què és la vida, sense tabús i sense pors.
I com és el món real? Myriam Cameros i Nunila López han volgut girar aquesta truita, i han creat un conte en el que, partint de la història mitificada de La Ventafocs, plantegen un final potser exagerat però més real. Després de la part de “y fueron felices y comieron perdices..”, Myriam i Nunila allarguen les pàgines amb el que elles plantegen com un possible final, en el supòsit que les protagonistes formessin part del món real.
Així, “La Cenicienta que no quería comer perdices” es converteix en una conte per adults, crític amb els contes infantils, que són un mite verinós, ja que és un mite que seguim i que en el nostre subconscient guardem per a que ens guiï en el nostre dia a dia. Quantes dones no han esperat mai l’arribada del seu príncep blau? I encara ara – després de molts fracassos – segueixen esperant? Quantes no han deixat la seva felicitat en mans d’un home que després ha resultat ser un fracàs? Aquest conte és una manera més (i original) de despertar consciències, la felicitat no depèn de ningú més que d’un mateix.
Aquesta és la fada 'basta' que tots portem a dins i que només surt quan dius "prou". La fada és, a més, basta i ens abraça quan ens sentim sols i no sabem on tirar. La fada som nosaltres mateixos, però la necessitem.
lunes, 11 de abril de 2011
L'etern dilema moral
Com cada dia, ahir vaig arribar a casa. I com cada dia em vaig preparar el sopar i vaig rentar els plats. Com sempre, abans de dormir faig la meva sessió compartida amb la meva companya de pis d'ordinador. Entres i et poses a navegar. Xarxes socials, publicitat allà on poden, curiositats, vídeos amb gràcia... però ahir vaig acabar veient un curt que no feia justament gràcia. Què tenia de diferent d'altres vídeos que havia rebut sobre la llei Sinde, el conflicte de palestina o els canvis en el pla educatiu? el que tenia de diferent és que m'hi vaig veure molt representada. Em va agafar molt per sorpresa i massa proper. Aquest curt es diu "One hundred of a second" (una centèsima de segon) i navegant per la xarxa he descobert que s'ha endut uns quants premis de prestigi.
És un curt que encara la persistent contradicció dels fotoperiodistes de guerra. Es podria comparar amb altres aspectes de la vida i del món, i fins i tot es podria veure com una crítica al materialisme i a l'egoisme amb el que s'està convertint la societat occidental. Però aquest curt es centra concretament en la incoherència de la tasca dels fotògrafs de guerra. Fotografiar per denunciar o fer alguna cosa per ajudar? Aquest curt es basa en l’experiència de Kevin Carter, autor de la famosa fotografia de la nena i el voltor, que va guanyar el premi Pulitzer l’any 1994.
Així, la sinopsi del curt és ben senzilla i dramàtica: una fotògrafa guanya un premi per una fotografia molt impactant i sobretot inmoral. Mentre la dona rep el premi, va recordant tot el procés que va seguir per fer la fotografia: com busca la imatge més morbosa dins d’un conflicte anònim (o massa popular), com s’amaga darrera d’una columna per poder contemplar la crueltat d’un soldat. Davant d’aquells fets, ella va rebre un premi i una bona fama però no va fer res per ajudar. Carter es va suïcidar dos mesos després de rebre el premi, perquè no va poder suportar el pes de consciència que li va suposar la realitat que va retratar.
Aquesta fotografia de Carter, com moltes d’altres, ha recorregut tot el món i ha servit com a denúncia i com a mostra pública de les conseqüències de fets tràgics. Fins a quin punt són responsables els fotoperiodistes de les imatges més cruels i a la vegada més famoses del món? Davant d’una nena i un voltor a punt d’atacar-la, és legítim centrar-se en la fotografia per a la denúncia però amb l’irremediable conseqüència? Aquest és l’etern dilema. On és el límit de la moral personal amb la moral professional?
http://video.bugun.com.tr/
miércoles, 30 de marzo de 2011
Abstendre's lectors rurals i ignorants
A les meves mans tinc un exemplar de la revista Esquire. A la portada hi apareix un primer pla del rostre de Liz Taylor, i m’ha cridat l’atenció. Esquire fa un crit als possibles lectors amb la seva portada. Són portades entre senzilles i modernes, amb el rostre d’algú conegut, sempre amb un toc art´sitic i retocs fotogràfics que la converteixen, a la mirada dels lectors en una revista moderna i de tendències. Esquire ha realitzat reportatges d’una importància social profunda, amb personatges carismàtics i interessants a les seves portades.
Va ser fundada el 1933 i es va presentar al mercat com una publicació per homes, una mica picant. Però aviat es va redefinir per centrar-se en moda i tendències. Als anys 60 va ser una revista pionera dins del “nou periodisme”, combinant literatura i investigació a les sves publicacions. Va néixer com a resposta i reacció de les revistes femenines com Vogue o Cosmos i això li va donar un èxit i una força potents.
És una revista, en resum, destinada a lectors pensants i cosmopolites, amants de la música, la literatura, la gastronomia, l’oci, el consum... en fi, amants de les noves tendències. Fins i tot de dones! Tot i que, segons el seu director, Andrés Rodríguez, descarten la idea de revista amb una dona sensual que serveixi d’atracció, per realitzar una revista que plasmi el bon periodisme, textos literaris atractius i les últimes tendències d’estil i productes culturals. Les dones protagonistes de Esquire, segons el director, tenen la seva pròpia veu.
En els últims 10 anys l’edició americana d’Esquire ha rebut 10 National Magazine Awards, i en el transcurs del 75 anys de la revista han col·laborat personatges tan coneguts com: Tom Wolfe, Truman Capote, Ernts Hemingway, Scout Fitzgerald...
Però personalment crec que el seu moment de brillantor ja ha acabat. Va néixer contra revistes de costura i moda del període d’entreguerres, ha comptat amb la col·laboració de intel·lectuals coneguts i de renom, ha apostat per un periodisme d’investigació i ha innovat a cada pas que feia. Però s’ha dirigit sempre a un públic masculí, i separa massa les concepcions dels dos sexes, a més, han sorgit revistes modernes, innovadores i fins i tot crítiques que li han anat fent ombra a poc a poc. Diríem que ja no té aquell factor de originalitat del que gaudia en els seus inicis. I sí, aposten per la fotografia, l’art i el disseny; els continguts són potents i de qualitat, però és un fenomen que s’ha massificat i ja no hi ha lloc per brillar.
Exòtic i rutinari
El vi. El vi és un plaer molt gran, però sovint és també ignorat per molta gent. És curiós com n'és de subjectiu el plaer, i sobretot el plaer del vi.
Per als amants, el vi és un company imprescindible. Sense una copa de vi blanc, un bon plat de peix no aconsegueix tenir un sabor exisit, i sense una bona copa del negre, el filet i l’embotit perden molt de sentit.
Hi ha gent que arriba a fer del vi una cultura. Hi ha gent que segueix rastres pels territoris més tradicionals en la recerca del millor vi. Però també és cert que el vi no és un plaer objectiu. Seria inútil intentar trobar un gust plaent universal. Del tot inútil perquè els gustos són immesurables. Existeixen rutes per explorar i descobrir nous vins i redescubrir-ne de vells. S’organitzen cates col·lectives en les que el grup comenta les propietats del vi tot saborejant-lo i debatint amb la resta de catadors. Hi ha, fins i tot, cursos per aprendre a valorar els vins, per aprendre a distingir les diferències de cada vi tot analitzant cada aportació saborosa que acaba formant el vi. Més sec, més humit, més fermentat, amb més o menys gust de fusta, afruïtat, ... i una infinitat més de variants que conformen un gust final que ha d’encisar al bevedor.
Però, lluny d’aquests aficionats que fan del vi la seva passió, i baixant a nivell rutinari, trobo que és evident que el vi forma una cultura. No sé si és la cultura del vi pròpiament, però el que sí que és sabut és que hi ha cultures que entenen el vi com una beguda que mai faltarà a cap taula, a diferència de moltes altres, en les que el vi no suposa una beguda imprescindible i es considerat com quelcom més exòtic i fins i tot luxós.
El vi, doncs, defineix a una cultura, i cada vegada més el seu ritual s’està convertint en una cultura mateixa.
Acabo l’entrada amb algunes cites d’autors coneguts en les que es fa una al·lusió sobre aquest plaer gustatiu.
Un buen vino es como una buena película: dura un instante y te deja en la boca un sabor a gloria; es nuevo en cada sorbo y, como ocurre con las películas, nace y renace en cada saboreador. Federico Fellini
Quien sabe degustar no bebe jamás el vino, sino que degusta secretos. Salvador Dalí
El vino da brillantez a las campiñas, exalta los corazones, enciende las pupilas y enseña a los pies la danza. José Ortega y Gasset
martes, 29 de marzo de 2011
Antisistema amb negoci
Aquest artista que treballa d'incògnit ha volgut provocar una mirada global a les incoherències que provoca aquest sistema; incoherències en tant que no són actes explícits sinó conseqüències d'un món materialista i interessat, un món que es mou pels interessos econòmics i per l'intent de crear una mateixa consciència hegemònica. Així és com jo vaig interpretar i encara interpreto quan descobreixo les seves manifestacions artístiques. A mes d'aquesta crítica, però Banksy també juga amb la reacció de l'espectador, de cridar l'atenció i crear imatges polèmiques. Banksy, en resum, busca les pessigolles a la societat.
Però el que ha acabat provocant aquest artista és un fenòmen de masses, que, com qualsevol altre marca de moda, se n'ha creta un negoci perdent d'aquesta manera tot el sentit inicial. Els mercats de London van plens d'objectes que no són justament gratuïts amb una obra seva gravada en ells. Des de jerseis i samarretes fins a quadres i tatuatges. La seva crítica s'ha vist engullida i inmersa per aquest mateix sistema que ell critica. Vol dir això que ens hem tornat insensibles? Això em fa pensar fins a quin punt amb aquesta crítica aquest artista ha ajudat a participar i a continuar fer funcionar aquesta màquina materialista.
Hem perdut els ideals?
domingo, 20 de marzo de 2011
Identitat i supervivència
sábado, 12 de marzo de 2011
Ser nòmada per ser lliure
Una vida en la que era dueño de su propio destino.
Deberías cambiar radicalmente de estilo de vida y empezar a hacer cosas que antes ni siquiera imaginabas o que nunca te habías atrevido a intentar.
Sé audaz.
Són demasiadas las personas que se sienten infelices y que no toman la iniciativa de cambiar su situación porque se les ha condicionado para que acepten una vida basada en la estabilidad, las convenciones y el conformismo.
Tal vez parezca que todo eso nos proporciona serenidad, pero en realidad no hay nada más perjudicial para el espíritu aventurero del hombre que la idea de un futuro estable.
El núcleo esencial del alma humana és la pasión por la aventura.
Vivir con unos horizontes que cambian sin cesar, con un sol que es nuevo y distinto cada dia. Si quieres obtener más de la vida, debes renunciar a una existencia segura y monótona. Adoptar un estilo de vida donde todo sea provisional y no haya orden.
Aprovecha para introducir cambios revolucionarios en tu existencia y adentrarte en un reino de experiencias que desconoces. Sólo tenemos que ser valientes, rebelarnos contra nuestro estilo de vida habitual y empezar a vivir al margen de la convenciones.
No necesitas tener a alguien contigo para traer una nueva luz en tu vida. Tu único enemigo eres tu mismo y esa terquedad que te impide cambiar las circunstancias en que vives.
viernes, 4 de marzo de 2011
Quatre fades sense màgia
Som a la nit del 26 de febrer, just la vigília de l’entrega dels prestigiosos premis Òscar. És la 31era edició de l’entrega d’aquests premis, i cada
vegada tenen més ressò. Estem a l’entrega dels premis Razzie, els premis als pitjors actors i films de l’any. L’entrega és simbòlica, i l’estil és pretensiosament idèntic a la dels Òscar, només que no s’hi presenten els nominats. Bé, de fet, una vegada Sandra Bullock y Halle Berry hi van assistir per a rebre el seu premi Razzie com a pitjors actrius. S’ha de tenir, a parer meu, una mostra de sang freda.
La palma dels premis se la va endur "Airbender: El último Guerrero", però un altre galled
a va ser el premi per les quatre actriu
s, el repertori sencer de protagonistes de la pel·lícula extreta de l’exitosa sèrie ‘Sex and the City 2’. Amb Sarah Jessica Parker al capdamunt és ben cert que les protagonistes han deixat molt que desitjar. Els seguidors d’aquesta comèdia de fort caràcter femení no podem entendre perquè s’ha volgut estirar tant una sèrie que ja havia arribat al seu punt màxim del triomf televisiu per decaure cada vegada més avall amb dues pel·lícules que no han sabut arribar ni per casualitat a l’alçada de cada capítol.
Aquests premis, però, quina mena d’universalitat tenen? Com es pot jutjar el que és bo i el que no en un món tan subjectiu com és el de l’art? Cada film i cada interpretació rep una mirada, amb un context per encaixar-ho en un caos de construccions personals. Com són capaços
de triar el que té qualitat i el qu
e no? Massa errors com aquests s’han comès al llarg de la història! El més adient seria, limitar-se a escriure les seves opinions a un blogg; és un bon tractament psicològic per a aquestes persones que tenen fam de prestigi, de èxit, de fama i de èlit. Que es treguin les tonteries de sobre i que es centrin en no llençar al mercat films valorats amb aquest desprestigi, fruit de la carrera per a la major espectacularitat i ressò en la societat.Aquí adjunto el llistat de tots els premis Razzies entregats el passat 26 de Febrer:
- Pitjor pel·lícula: ‘Airbender. El Último Guerrero’ – Paramount / Nickelodeon Movies
- Pitjor director: M. Night Shyamalan por ‘Airbender. El Último Guerrero’
- Pitjor actor: Ashton Kutcher por ‘Historias de San Valentín’ (Valentine’s Day’, Garry Marshall) y ‘Killers’ (id, Robert Luketic).
- Pitjor actriu: Les protagonistes de ‘Sexo and the City 2’: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis y Cynthia Nixon.
- Pitjor actor de repartiment: Jackson Rathbone por ‘Airbender. El Último Guerrero’ i 'La saga crepúsculo: Eclipse' (‘Eclipse’, David Slade) .
- Pitjor actriu de repartiment: Jessica Alba per "Ahora los padres son ellos"(‘Little Fockers’, Paul Weitz), ‘El Demonio Bajo la Piel’ (‘The Killer Inside Me’, Michael Winterbottom), ‘Historias de San Valentín’ y 'Machete' (id, Robert Rodríguez).
- Pitjor parella cinematogràfica o repartiment: Tot el repartiment de ‘Sexo and the City 2’.
- Pitjor guió: M. Night Shyamalan per ‘Airbender: El Último Guerrero’.
- Pitjor seqüència, o rip-off (categories combinades per al 2010): ‘Sexo en Nueva York 2’.
- Pitjor excusa per posar-se unes ulleres 3D: -‘Airbender: El Último Guerrero’.
domingo, 27 de febrero de 2011
Simbòlica llibertat femenina
WOMEN WITHOUT MEN
Vaig sortir del cinema encara reconstruïnt les imatges que havia vist. No era una pel·lícula "normal", entenent per normal una pel·lícula formada per una seqüència de imatges i fets ordenades i seguides amb un sentit lògic. No. Aquest film, carregat de símbols, no es pot apreciar per la seva història coherent i els seus fets més rellevants. És una pel·lícula que fa una visió social del cop d'estat de l'Iran de 1953, prenent com a referència el punt de vista femení. Quatre històries de Quatre dones que viuen en aquest context històric. Quatre mirades que es troben en un jardí d'una casa dels afores de Teheran, on hi troben un refugi en aquest caos personal i polític. Entre elles troben amistat, companyerisme i consol. Cadascuna té unes sensacions i uns problemes ben diferents, però amb cadascuna aconsegueixen que l’espectador s’endinsi en les seves històries més personals, i senti de la mateixa manera el que elles transmeten.
Són aquestes mirades les que es converteixen en la peça clau de la pel·lícula, amb la combinació dels fets històrics i del context cultural de l’Iran. Una dona de la classe burgesa, enamorada del seu passat i decebuda del seu present decideix comprar una casa als afores de la capital, casa que es converteix en el símbol d’evasió de les protagonistes del món exterior que els hi és enemic.
Una noia que exerceix la prostitució presa d’un món que se li fa incòmode i feixuc, i així ho mostra castigant el seu cos, i convertint-lo en res més que una simple màquina apte per al sexe.
Aquí és important que remarqui un altre símbol de la pel·lícula que és un personatge que es converteix en la unió entre el món que les protagonistes desprecien i el refugi que suposa el jardí de la casa dels afores. Aquest personatge és el jardiner de la casa i, suposa la fugida d’aquesta noia de la condemna vital en la que convivia.
A més d’aquestes dues, passo a presentar la història de dues noies que mantenen una relació d’amistat i que, com les altres, se senten atrapades en el món en el que els ha tocat viure. L’una, interessada en el món, en la política i en l’exterior en general, però que la seva condició de dona l’empresona sota la tutela d’un germà tradicional. La seva sortida simbòlica, una sortida física, que és el suïcidi fingit. La seva amiga, clàssica i tradicional, enamorada d’un home que no li correspon, molt centrada en la seva cultura i el model de castedat fins al matrimoni. Empresonada dins d’aquesta cultura tan marcada, la seva sortida simbòlica ve marcada per la desaparició de la castedat per uns homes que la forcen al mig del carrer.
Així, les quatre pateixen un canvi des del principi de la pel·lícula fins al final. La desaparició del vel, i sobretot la capacitat de decisió que els mancava i que acaben aconseguint sobre el seu propi camí.
Aquesta pel·lícula ha obtingut el premi Lleó de Plata a la millor Dirección en la Mostra Internacional de Cine de Venècia de l’any 2009, i, sortint del cinema recordant i encara entenent la quantitat de simbologies de la pel·lícula (les que sóc capaç de percebre i les que segur que se m’han passat per alt) vaig entendre el motiu del merescut premi del Cinema de Venècia.
viernes, 18 de febrero de 2011
A palestina hi falten psicoanalistes
Direcció: PeÅ Holmquist & Suzanne Khardalian
Nacionalitat: Suècia (2008)
Duració: 58 minuts
Gènere: Social
VO en anglès i àrab subtitulada en català
Coproducció: Mikael Opstrup i Joko Aaltonen
Distribuïdora: Deckert Distribution
Edició: Lisa Ekberg
Producció: PeÅ Holmquist
So: Jonathan Kruse
Música: Tin Soheili, Niklas Schak, Greatmusic.dk
Direcció i guió: PeÅ Holmquist i Suzanne Khardalian
El protagonista és un psicoanalista palestí que recorre les famílies del camp de refugiats de Jabliya, a Gaza. Allà, com a qualsevol camp de refugiats, el bloqueig mental per la guerra i per l’ocupació israeliana és la conseqüència més palesa entre els refugiats. Ayed, el psicoanalista (de 28 anys d’edat, per això l’adjectiu “jove” del títol) en format de serveis a domicili, ajuda a aquests refugiats i els seus múltiples problemes mentals. “A Palestina hi falten psicoanalistes” diu ell mateix, i d’aquesta manera mostra davant les càmeres la seva manera d’aportar ajuda a personatges amb discordança mental, aportant esperança i un sentiment acollidor.
És un documental que no resulta especialment dur per les imatges o per les paraules que utilitza, sinó que és alguna cosa més profunda: és el missatge que transmet i la sensació amb la que et quedes quan surts del cinema. Una mirada diferent del conflicte, i sobretot una mirada molt real. Apropa a l’espectador a les conseqüències més reals i més dures de les víctimes d’un conflicte que molts han oblidat ja bé d’on prové. Són les conseqüències més humanes i més rutinàries que apropen la duresa del conflicte a aquells espectadors occidentals, que amb la seva rutina es poden trobar amb símptomes mentals semblants. Malgrat estar en un context diferent, la ment humana sempre es mostra dèbil. No podria dir que et sents egoista, però sí que, com aquests tipus de films, et fa canviar lleugerament la visió de les emocions i de la complexitat de la vida.
És també un documental que esgota la ment i els sentiments del que seu a la butaca, i que es limita a actuar com un simple espectador. Amb aquest tipus de films,en definitiva, en surts una mica més gran i una mica més complert.
Aquest documental ha guanyat els següents premis i ha estat projectat en el festival de documentals de Barcelona aquest mes de Febrer.
- Abu Dhabi International Film Festival. Emirats Àrabs Units, 2008.
- International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Països Baixos, 2008
- Dox Box Documentary Film Festival. Síria, 2009.
- Norwegian Documentary Film Festival. Noruega, 2009.